PIŠE JELENA LOVRIĆ Čemu služe zastave? Za HDZ i SDP izbori su postali natjecanje u mahanju državnim barjacima…

Jelena Lovrić Političke analize
Izvor: Luka Gerlenc/CROPIX

Milanović forsira zastave, zato što mu je Amerikanac tako rekao, dok kod nas to dolazi iznutra, prirodno, nama ne mora neki PR-ovac iz Amerike doći objasniti da moramo biti domoljubni – rekao je Tomislav Karamarko, koji u mahanju zastavama vidi bitnu razliku između svoje stranačke sljedbe i konkurencije, pa će SDP-ovo domoljublje u istom dahu proglasiti pokušajem prevare.

Šef je HDZ-a potpuno u pravu kad tvrdi da je paradiranje zastavama godinama bilo specijalnost njegove stranke. Ljevica je u tom pogledu bila mnogo suzdržanija. Istina je također da je Milanovićev spin doktor iz Amerike, tako tipično američki, sugerirao forsiranje domoljubne retorike, uključujući i masovke od državnih stijegova. Pokazalo se tako da ljevičari, baš kao i desničari, mogu biti vrlo vješti u razvijanju zastava. Premda se HDZ godinama ponašao kao da na njih ima ekskluzivno pravo.

Ali o domoljublju to zaista ništa ne govori. Ni o HDZ-ovom, ni o SDP-ovom. Iskustvo Hrvatske govori da je zamatanje u nacionalne simbole nerijetko išlo paralelno s potkradanjem države. Oni koji su ekstatično mahali barjacima znali su se pokazati kao nikakvi domoljubi. Njihovo se hrvatstvo u praksi prečesto pretvaralo u mega-lopovluk. HDZ-ova tradicija upotrebe zastava išla je pod ruku s praksom visokorangirane, sustavne korupcije, koja je, kako i Karamarko ispravno konstatira, dvaput bacila stranku na koljena. HDZ voli defilirati s državotvornom bižuterijom, ali kad god je bio na vlasti opustošio je državu.

Šef HDZ-a sada tvrdi da je to prošlost, da je kriminal istjeran iz stranke i da ga nikada više neće dopustiti. Ali, izborne ga liste demantiraju. Karamarko kao garanciju novog, od kriminala navodno očišćenog, HDZ-a nudi, na primjer, Božidara Kalmetu, optuženog za više desetaka milijuna štete počinjene državi. Dok je donedavna kninska gradonačelnica Josipa Rimac, koja je zbog nekih nekretnina također pod istragom, postala direktorica HDZ-ove kampanje. Zanimljivo, gospođa voli poklanjati zastave s kninske tvrđave i istodobno u javnosti prešetavati ergelu svojih skupocjenih torbica, od kojih su neke vrijedne i više tisuća eura. Treba se sjetiti da je i svojedobno provaljivanje Ive Sanadera počelo otkrivanjem njegove zbirke vrtoglavo skupih satova.

Zastave nisu samo izraz domoljublja. Ponekad više služe skrivanju i kamufliranju. Zoran Milanović danas maše šahovnicom vjerojatno zato da bi se o efektima njegove vlasti manje govorilo. Usvojio je praksu kojom se HDZ godinama služio.