HDZ OPTUŽUJE ‘Milanović balkanskim i svađalačkim ponašanjem stvara sliku o Hrvatskoj kao konfliktnoj zemlji’

Hina Vijesti

Međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač optužio je u srijedu premijera Zorana Milanovića da svojim balkanskim i svađalačkim ponašanjem sa susjedima od početka izbjegličke krize  stvara sliku o Hrvatskoj kao konfliktnoj i nekooperativnoj zemlji.

“Pitanje je zašto premijer Milanović uopće reagira na izjavu njemačke kancelarke Angele Merkel da bi zatvaranje njemačke granice s Austrijom za izbjeglice moglo izazvati nove oružane sukobe na Balkanu. Osjeća se prozvan jer je on taj koji svojim balkanskim i svađalačkim ponašanjem sa susjedima od početka izbjegličke krize stvara sliku o  Hrvatskoj kao konfliktnoj i nekooperativnoj zemlji. Ali ne samo slici Hrvatske kao konfliktne zemlje, nego i susjedstva jer je od početka išao na stvaranje sukoba s Srbijom, Mađarskom i Slovenijom “, rekao je Kovač u izjavi novinarima vezano uz izjavu Angele Merkel o migrantskoj krizi i mogućim sukobima u jugoistočnoj Europi.

Upozorio je i da je Hrvatska na čelu s premijerom Milanovićem postala destruktivna i rušilačka, umjesto pozitivna i konstruktivna zemlja.

“Imamo čovjeka koji je balkanski političar, koji Hrvatsku balkanizira i vraća na Balkan. Na taj način nikada nećemo biti pozitivna niti konstruktivna zemlja”, rekao je Kovač. Upitan zašto je loše biti Balkanac, odgovorio je kako je govorio o mentalitetu a ne o geografiji.

Naveo je i da Milanović svojom izjavom da Hrvatska može “puno brže” zatvoriti granicu od Njemačke napada i kancelarku Merkel. Podsjetio je i da se u slučaju “lex Perković” od prije dvije godine vidi i kako Milanović djeluje “brzo i pametno”.

Međunarodni tajnik HDZ-a upozorio je i da s ovakvim svađalačkim ponašanjem i konfrontacijom, umjesto kooperacije, nema budućnosti za Hrvatsku.   “Hrvatska treba novo vodstvo i temeljite promjene. One će se dogoditi nakon 8. studenoga na parlamentarnim izborima”, rekao je.

Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je u utorak da neće doći ni do kakvih oružanih sukoba na Balkanu u slučaju zatvaranja njemačke granice za priljev izbjeglica i migranata, te dodao da Hrvatska može “puno brže” zatvoriti granicu od Njemačke.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je, na stranačkom skupu svoje stranke u ponedjeljak navečer, bojazan kako bi zatvaranje njemačke granice za izbjeglice moglo izazvati nove oružane sukobe na Balkanu.