ZAVRŠNI SKUP HDZ-a UOČI IZBORA U ARENI Došlo 20.000 ljudi, klicali Karamarku, zviždali Titu i Milanoviću, pjevali Mišo Kovač, Željko Bebek…

Jutarnji.hr Vijesti

(Foto: Goran Mehkek/Cropix)

Pišu: Vanja Nezirović i Rozita Vuković

ZAGREB – Miroslav Tuđman obgrlio je Željka Reinera koji je pjevušio stihove Mate Miše Kovača i zajedno su se njihali u ritmu stihova ‘Poljubi zemlju po kojoj hodaš’ – dio je to atmosfere s današnjeg završnog skupa HDZ-a i Domoljubne koalicije koji se održao u zagrebačkoj Areni.

Prema procjenama iz HDZ-a, dvoranu je napunilo oko 20 tisuća ljudi. Zastave, skandiranje, povici ‘pobjeda, pobjeda’, ali i zvižduci na spomen Tita i premijera Zorana Milanovića pratili su dvosatni skup. Kad je u dvoranu nešto poslije 17 sati ušao šef HDZ-a Tomislav Karamarko publika ga je dočekala ovacijama, bila je to ujedno jedna od rijetkih prilika kad se šefa HDZ-a moglo vidjeti izuzetno dobro raspoloženog i nasmijanog. Raspoložen je ostao sve do kraja skupa na kojem je zadnji izašao na pozornicu. Oliver Mlakar najavio je njegov govor, a Karamarko je podigao ruke u znak pozdrava publici koja je vikala i skandirala.

– Vidjeli smo njihove skupove i njihove mahanje zastavama. Nisu shvatili da se mahanje zastavama ne uči i ne vježba, ne znaju da je mahanje zastavama odraz srca i duše, da je naš barjak i naš častan hrvatski grb i kad je bio zabranjen, živio u našim srcima. Znali smo da će doći taj dan da ga možemo izvjesiti. Dočekali smo ga zahvaljujući čovjeku koji je svakim danom sve veći i veći taj čovjek je Franjo Tuđman – poručio je Karamarko uz kojeg je na skupu bio i sin Martin.

Cijeli dan se, doznajemo, pripremao za taj posljednji nastup.

– Dva puta su dolazili na vlast, ti koji nemaju veze s ljevičarstvom, dva lidera su profilirali Račana i Milanovića. I uvijek ista slika. Uvijek isti simptomi, negiraju sve ono što smo stvarali devedesetih. Danas imamo nešto drugo, govore da je Hrvatska država slučajna država – nastavio je Karamarko.

Okupljene je pozvao da u nedjelju izađu na birališta:

– Ovi izbori još nisu dobiveni. Molim vas potpuni angažman, ovo je borba za Hrvatsku. A ja ću kao novi premijer služiti domovini jer ju volim, jer me tako otac naučio.

Na skupu je nastupilo desetak govornika, uglavnom HDZ-ovih koalicijskih partnera, ali i predsjednik Zaklade Europske pučke stranke Mikulaš Dzurinda, koji se u HDZ-ovim kuloarima spominje i kao Karamarkov savjetnik.

– Dragi prijatelji, razmišljao sam kojim da vam se jezikom obratim? Želite li engleski ili slovački – zapitao je na engleskom Dzurinda, ali je govor održao na hrvatskom.

Tijekom skupa emitirane su video poruke potpore, kao i nekad na skupovima Ive Sanadera, koje su Karamarku uputili Nicolas Sarkozy, bivši francuski predsjednik, Viktor Orban, mađarski premijer, Manfred Weber, šef bavarskog CDU-a…

Kako je večer odmicala tako je raslo i raspoloženje. U dvorani se počelo skandirati ‘Vukovar, Vukovar’ kad je Željko Bebek otpjevao pjesmu ‘Žuta ruža sa Dunava’. Radojka Šverko otvorila je skup otpjevavši himnu, a cijeli događaj režirao je Krešimir Dolenčić. Voditelji su bili Ornela Vištica i Robert Kurbaša, a iza pozornice zastavom je neprestano mahala i Borna Rajić.

Nastupilo je još nekoliko estradnih zvijezda, među kojima Mate Bulić, Slavonske lole, klapa Intrade i drugi, ali najviše ovacija dobio je Mate Mišo Kovač koji je i nakon Karamarkovog govora nastavio pjevati.

 


 

Ranije u četvrtak, HDZ je objavio koji su sve estradni umjetnici i sportaši dali podršku Domoljubnoj koaliciji na predstojećim izborima.

Popis 50 estradnih umjetnika i sportaša koji podržavaju Domoljubnu koaliciju:

 1. Danira Bilić, košarka
 2. Marija Anzulović, odbojka
 3. Dražen Anzulović, košarka
 4. Dalibor Bagarić, košarka
 5. Željko Bebek, estrada
 6. Milivoj Bebić, vaterpolo
 7. Zvonimir Bilić, rukomet
 8. Miroslav Ćiro Blažević, nogomet
 9. Alen Bošković, vaterpolo
 10. Stipe Božić, planinarenje
 11. Tomislav Bralić, estrada
 12. Perica Bukić, vaterpolo
 13. Toni Cetinski, estrada
 14. Ante Čačić, nogomet
 15. Joško Čagalj – Jole, estrada
 16. Marijan Čerček, nogomet
 17. Tomislav Erceg, nogomet
 18. Nika Fleiss, skijanje
 19. Gordan Giriček, košarka
 20. Slavko Goluža, rukomet
 21. Ivan Gudelj, nogomet
 22. Božidar Jović, rukomet
 23. Tomislav Karlo, plivanje
 24. Andro Knego, košarka
 25. Mate Mišo Kovač, estrada
 26. Hrvoje Maleš, nogomet
 27. Katarina Maloča Mrčela, košarka
 28. Antonija Mišura, košarka
 29. Oliver Mlakar, voditelj
 30. Ivica Pepelko, estrada
 31. Marko Perković Thompson, estrada
 32. Nenad Pralija, nogomet
 33. Nikola Prkačin, košarka
 34. Dino Rađa, košarka
 35. Krasnodar Rora, nogomet
 36. Zlatko Saračević, rukomet
 37. Josip Sesar, košarka
 38. Slavonske lole, estrada
 39. Blaž Slišković, nogomet
 40. Đani Stipaničev, estrada
 41. Dubravko Šimenc, vaterpolo
 42. Zlatko Škorić, nogomet
 43. Miroslav Škoro, estrada
 44. Igor Štimac, nogomet
 45. Ivica Šurjak, nogomet
 46. Mirko Švenda Žiga, estrada
 47. Radojka Šverko, estrada
 48. Zoran Vulić, nogomet
 49. Dražen Žerić – Žera, estrada
 50. Luka Žorić, košarka