‘HRVATSKA RASTE’ IDE PO DRUGI MANDAT Prvo obećanje nove koalicije: umirovljenicima isplata božićnica

Luka Špac Vijesti
Izvor: Željko Hajdinjak / Cropix

Čelnici SDP-a, HNS-a, HSU-a, Laburista, A-HSS-a i ZS-a potpisali su jučer u pogonu tvrtke Oprema Intercom u Slobodnoj zoni Varaždin sporazum o zajedničkom izlasku na izbore za Sabor. SDP-u će tako pripasti 94, HNS-u 24, HSU-u 10, Laburistima 8 te A-HSS-u 4 mjesta na izbornim listama.

Priključi li se koaliciji i IDS, njima će pripasti 4 mjesta na listama pri čemu će se SDP odreći 3, a HNS jednog mjesta. Stranke potpisnice obvezale su se i da ni u kojem slučaju nakon izbora neće koalirati s HDZ-om. Država bolje funkcionira Predsjednik SDP-a Zoran Milanović naglasio je da je koalicija ispunila svoje obećanje otprije četiri godine.

– Obećali smo red i rad. To je bila naša ključna poruka. Nakon četiri godine tvrdim da u Hrvatskoj ima više reda, da država funkcionira bolje i da ljudi imaju više slobode. Red smo uveli u državnim financijama i trošenju novca – poručio je Milanović, dodavši da je aktualna koalicija smanjila i korupciju.

– U Hrvatskoj danas nema onoga tko je iznad zakona i nema onoga koji radi nešto nezakonito, nemoralno i kriminalno, a da barem ne strepi da će mu država doći na vrata i pitati ga “za zdravlje junačko”. Sve to u Hrvatskoj nije postojalo prije četiri godine. Hrvatskom je vladao model upravljanja i prema kojem je politika plijen, a javna dobra poput javnih tvrtki i državnog proračuna nešto u što možeš nekažnjeno zavući ruku i to dijeliti s političkim prijateljima.

Tome je s našom koalicijom odzvonilo – poručio je Milanović. PoPredsjednica HNS-a Vesna Pusić rekla je pak da će naredni izbori za Hrvatski sabor odlučiti o sudbini Hrvatske. Politika straha – Kad smo stvarali ovu državu, nisam ni pomišljala da bi 2015. godine glavne teme mogle biti zastrašivanje i politika straha.

Teme temeljnih građanskih sloboda su i danas na dnevnom redu. Na građanima je da izaberu Hrvatsku koja raste u prostorima ljudskih sloboda i slobode od straha ili Hrvatsku koja pada u političke prijetnje, strah i isključivost – poručila je Pusić. Čelnik HSU-a Silvano Hrelja najavio je pak da aktualna Vlada razmatra model isplate božićnica za 1,2 milijuna umirovljenika.

– Neću ništa obećavati, ali Vlada razmatra naš prijedlog da se po socijalnim kriterijima ove godine isplati božićnica – poručio je Silvano Hrelja.