HUP: Velike koalicije nisu odgovorile na 16 ključnih pitanja, njihovi programi su samo opće, marketinške i populističke poruke

Adriano Milovan Političke analize
Izvor: CROPIX

Poslodavci su nezadovoljni kvalitetom programa dviju vodećih hrvatskih stranaka i koalicija jer oni nisu, smatraju u HUP-u, jasno odgovorili na 16 pitanja, koje im je krovna poslodavačka udruga postavila uoči početka izborne utrke.

“U programima dviju koalicija koje smo mogli vidjeti nema odgovora na pitanje kako dvije najveće koalicije, od kojih će jedna dobiti priliku formriati novu Vladu, misle rješavati ključne probleme. Iako smo bili spremni dubinski analizirati programe, zapravo nismo imali što ocjenjivati. Iz viđenog možemo samo zaključiti da dvije koalicije na izbore nisu izašle s programima rada njihovih vlada, koje žele formirati, već samo s općim, marketinškim i populističkim porukama”, poručio je Damir Majetić, glavni direktor HUP-a.

Dodao je kako se nada da konkretni programi ipak postoje jer se Hrvatska nalazi u vrlo teškoj situaciji, koju će nova Vlada morati rješavati od prvoga dana mandata. HUP joj je u tome, poručio je, spreman pomoći.

I Gordana Deranja, predsjednica HUP-a, ocijenila je da su izostali odgovori dviju vodećih stranaka i koalicija na ključna pitanja, a da su u kratkoj kampanji uglavnom dominirala demagogija i obećanja za koja se ne zna kako, kada i uz koju cijenu će ih stranke realizirati.

U HUP-u su nezadovoljni i time što vodeće koalicije nisu ponudile barem uži sastav vlade koju namjeravaju sastaviti nakon izbora. Upozoravaju i da je u odnosu na kampanju 2011. učinjen korak unatrag jer su velike stranke ovoga puta svoje programe objavile kasnije, što je onemogućilo kvalitetnu javnu raspravu.

S druge strane, iako nisu analizirali njihove programe, u HUP-u poručuju da su pojedine manje stranke i koalicije ponudile sadržajnije programe, koje su ranije i ponudile javnosti. Ni jednu, međutim, nisu željeli posebno imenovati.

Poslodavci dodaju kako, kao ni na ranijim izborima, nisu ni namjeravali preporučivati svom članstvu za koga da glasa na izborima. To je, zaključuju, stvar njihove vlastite odluke.