ISTRAŽIVANJE AGENCIJE 2×1 KOMUNIKACIJE Domoljubna koalicija je u prednosti pred SDP-om i partnerima. Pogledajte u kolikoj…

Mirela Lilek Vijesti
Izvor: Boris Kovačev/CROPIX

Prema istraživanju preferencija glasača u X. izbornoj jedinici, koja obuhvaća Dubrovačko-neretvansku i Splitsko-dalmatinsku županiju, HDZ-ova Domoljubna koalicija osvaja 40,83 posto glasova, odnosno sedam mandata, dok SDP-ova koalicija sa 31,80 posto izbornih glasova dobiva pet mandata. Stranka Most i u ovoj anketi ostvaruje solidan status jer dobiva dva mandata (11 posto glasova), dok se podjednak broj ispitanika – oko dva posto – opredjeljuje za stranke Živi zid i Orah. Anketu je provela agencija 2×1 komunikacije od 10. do 16. listopada, a 10,66 posto ispitanika izjasnilo se neodlučnima.

m

Promatrano pojedinačno, HDZ bez koalicije dobiva 36,31 posto glasova ispitanika, a SDP 29,11 posto u X. izbornoj jedinici.

U sklopu ankete o rejtingu stranaka provedene na uzorku od 1041 građana, agencija je ispitala i popularnost vodećih političara. Tomislav Karamarko u X. izbornoj jedinici prema toj je anketi popularniji od Zorana Milanovića (osvaja 32,66 posto naspram Milanovićevih 27,57 posto), no obojica stranačkih lidera mogla bi se zamisliti nad nedefiniranih 28 posto glasača/ispitanika, koliko ih je odgovorilo kako ne favorizira nijednog. Neodlučno je blizu 11 posto anketiranih.

m1

Prema prethodno objavljenom istraživanju Promocije plus, glasovi u IX. i X. izbornoj jedinici također idu u prilog HDZ-ovu savezu. U IX. jedinici (Ličko-senjska županija, sjeverni dio Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninska i Zadarska) 10 mandata osvojila bi Domoljubna koalicija (na prošlim izborima HDZ ih je osvojio 8), SDP-ova četiri (prije četiri godine 6), a nitko drugi ne prelazi prag. Međutim, HDZ-ov blok ima 9 fiksnih mandata, što znači da se jedno zastupničko mjesto može preliti SDP-u.