IVAN ČERMAK DONIRAO 150 TISUĆA KUNA ORaH-u Mirela Holy: Iznenadio nas je Crodux, ali mi ne trgujemo ni s kim…

Slavica Lukić Vijesti
Izvor: Goran Mehkek/CROPIX

Iako su prije početka službenog dijela izborne kampanje najavljivali da u njoj namjeravaju potrošiti oko 100.000 kuna, ORaH je po financijskom izvješću do 30. listopada za kampanju prikupio 260.637,68 kuna.

Najveći dio toga novca, 150.000 kuna, ORaH-u su donirale dvije tvrtke poduzetnika generala Ivana Čermaka, Crodux Derivati 100.000 kuna, a Crodux Plin 50.000 kuna. Čermak je za medije već izjavio da je odlučio donirati ORaH-a jer se jednako kao i on protivi eksploataciji nafte u Jadranu. Čelnicu ORaH-a Mirelu Holy pitali smo vidi li problem u činjenici da većinu troškova kampanje pokriva isti donator, što može stvoriti obavezu stranke prema njemu. “Iznenadila nas je odluka Croduxa da financira našu kampanju jer nismo tražili nikakvu donaciju od njih. Oni su već ranije podržali našu kampanju ‘Reci ne nafti u Jadranu’. ORaH ne trguje ni s kim pa neće niti s donatorima i nitko ne treba očekivati da ćemo mu se zbog donacije na bilo koji način revanširati”.

Smatra li tu donaciju kontroverznom jer ta tvrtka trguje naftom i naftnim derivatima, a ORaH se zalaže za čistu energiju iz obnovljivih izvora?

“Nismo pokušavali doći do donacija bilo koje tvrtke i bilo bi nam draže da smo dobili više manjih donacija od onih koji podržavaju naš program.”