IZBORNE LISTE DOMOLJUBNE KOALICIJE Ovo je pet najvećih dobitnika i pet najvećih gubitnika u HDZ-u

Rozita Vuković Političke analize, Vijesti
Izvor: Goran Mehkek / CROPIX

Ante Kulušić među prvima je od vođe i učitelja tražio da me se izbaci iz stranke. Ali, ni to nije pomoglo, eto. Tu sam ako zatreba rame – poručila je na Twitteru bivša premijerka i šefica HDZ-a Jadranka Kosor svom nekadašnjem stranačkom kolegi.

Kulušića je, naime, vodstvo HDZ-a izbacilo s liste za 9. izbornu jedinicu o čemu je on, kažu naši izvori, doznao tek na sjednici Nacionalnog vijeća na dan predaje listi. Ljutit zbog toga, dao je ostavku na mjesto šefa HDZ-a Šibensko-kninske županije. Iako se spominjalo da Kulušićevo micanje ima veze s Hrvatskim nogometnim savezom, gdje je jedan od čelnika, u HDZ-u se priča da je u pozadini i sukob s Josipom Rimac oko prevlasti u županijskom HDZ-u. U stranci se moglo čuti da je vodstvo HDZ-a moralo intervenirati oko nekih imena i staviti ih na listu jer ih članstvo nije ni predložilo. Riječ je o Domagoju Miloševiću, Jasenu Mesiću, Davorinu Mlakaru i Sunčani Glavak.

I dok su prva trojica dobila visoka mjesta na listama, Glavak je završila na osmom mjestu u 8. izbornoj jedinici gdje, inače, dominira SDP. Dva mjesta ispred nje je Miriam Kervatin iz Blokiranih što je novost jer se prije nije spominjala. Iznenađenje je i Damir Krstičević koji nosi listu u 10. jedinici i koji je na drugo mjesto pogurao župana Zlatka Ževrnju, te Miroslav Tuđman koji je prvi u 2. jedinici, a čijem se mjestu nadao Andrija Mikulić.
Svojevrsna iznenađenja na HDZ-ovim listama su i Nadomir Tadić Šutra, pjesnik iz Knina koji je dobio 10. mjesto u 10. jedinici, te Nevenka Lončarić Jelačić (Hrast), viša savjetnica u Agenciji za odgoj i obrazovanje, koja je dobila osmo mjesto u prvoj jedinici.

Najveći dobitnici

dobitnici460

Najveći gubitnici

gubitnici460