JELENA LOVRIĆ Toksična kampanja: I Milanović i Karamarko koketiraju s crnokošuljašima

Jelena Lovrić Političke analize
Izvor: CROPIX

Zoran Milanović uspio je pucati u samo srce svoje izborne kampanje, koja je građena na tezi da je njegova koalicija brana desničarskom ekstremizmu i civilizacijskom urušavanju. Jamstvo, kako je sam rekao, da „Hrvatska neće biti crnokošuljaška“. A onda je kao najveće crnokošuljaše u Hrvatskoj prozvao Tomislava Karamarka zajedno s njegovom stranačkom sljedbom i političkim partnerima. Ako je i od Milanovića, previše je!

Šef HDZ-a s pravom se može smatrati glavnim krivcem za povratak Hrvatske u zadrte ideološke rovove. Pustio je duha uz boce, raspirivao netoleranciju, prebrojavao naciju po vlastitoj volji izmišljajući liniju podjele na prave i sotonske Hrvate, forsirao je retoriku građanskog rata, grlio se i politički sljubljivao s manekenima Endehazije. U svoju je koaliciju prihvatio stranku koja veliča ustaštvo i poglavnika Pavelića. Jedan od njegovih kandidata s liste za dijasporu u svom promotivnom spotu poziva da se u nedjelju, na izborima, sruši vladavina „komunističko-udbaškog kalifata“. Utoliko HDZ-ova recentna izjava da su, kako tvrde, zgroženi navodno dogovorenim spajanjem crvenih i crnih, Milanovićeve koalicije s HDSSB-om, predstavlja samo još jedan izborni blef. Uvaljivanje vlastitog kukavičjeg jajeta u tuđe gnijezdo.

Ali, svejedno, kraj živog Branimira Glavaša i njegove crno nabrijane garde potpuno je netočno, tendenciozno i sramotno Karamarka nazivati najvećim crnokošuljašem u Hrvatskoj. Šef HDZ-a ne vuče iz devedesetih tako jezovite repove kao neformalni ali stvarni lider HDSSB-a, koji je nepravomoćno osuđen za strašne ratne zločine počinjene nad civilima u Osijeku. Niti je postrojio stranačku vojsku, koja namjerno asocira na svojevrsne eskadrone smrti iz devedesetih. Niti se Karamarko običava slikati s Hitlerovim portretom, kako to voli raditi Glavaš, koji ne ostavlja nimalo dileme što njegova sklonost prema crnim košuljama zapravo znači.

Međutim, o Glavaševim vampirskim provokacijama Zoran Milanović kritički ni da bi zucnuo. Pravi se lud. Proglasio ih je operetnom manifestacijom, nenasilnom komičnom paradom za koju ga nije briga. Na izravno pitanje misli li koalirati s Glavaševim militariziranim promotorima crnila samo je rekao da mu to neće trebati. Nije rekao da s takvima ne bi i ne može. Nije se ogradio. Nije osudio. Zapravo ih je abolirao. Da bi zavarao tragove, umjesto Branimira Glavaša, kao glavnog je crnokošuljaša napao Karamarka. Najavu da će njegova koalicija zaustaviti i eliminirati opasnost od nadiranja crnokošuljaša tako je pretvorio u izbornu pozu. Kojoj naravno ne treba previše vjerovati. Umjesto da im bude brana, premijer Milanović demonstrirao je kolaboraciju. Glavaševu u crno obojenu gardu pustio je da bez ikakve smetnje egzercira Saboru i Vladi pod nosom, doslovce na vratima.