POPIS DONATORA HDZ skupio 2,47 milijuna kuna, najviše donirala tvrtka bivšeg vlasnika licence za Miss Hrvatske

Jutarnji list Vijesti
Izvor: CROPIX

Pišu Rozita Vuković i Krešimir Žabec

HDZ je dosad od 432 donatora prikupio ukupno 2,478 milijuna kuna, a trošak po svim izbornim jedinicama u razdoblju od 12. do 30. listopada bio je 3,880 milijuna kuna, od čega je na oglašavanje utrošeno 1,470 milijuna kuna. Stoji to u izvješću o primljenim donacijama za financiranje izborne promidžbe te u izvješću o troškovima izborne promidžbe za sve izborne jedinice koje je HDZ u ponedjeljak objavio na stranici Domoljubna.hr.

Prema podacima iz izvješća, HDZ-u je dosad najviše uplatila tvrtka Scorpion nekretnine – 100 tisuća kuna, a prema podacima iz sudskog registra, riječ je o tvrtki u vlasništvu Milana Šećkovića, inače bivšeg vlasnika licence za Miss Hrvatske, u javnosti poznatog po skandalu da se Lejli Šehović oduzme titula Miss Hrvatske.

Po 50 tisuća kuna HDZ-u su uplatili, primjerice, Crvena luka iz Biograda na Moru, Agropromet d.o.o., Oštra stina d.o.o. iz Zagreba, potom Sanac d.o.o. iz Zagreba, a 40 tisuća kuna je uplatio Inmel d.o.o. Stranci je 30 tisuća kuna uplatio HDZ-ovac Željko Reiner, prvi na listi u 1. izbornoj jedinici, a po 30 tisuća kuna su stranci uplatili i Maria Reiner te Eugenija Tedeschi-Reiner, obje na istoj adresi u Zagrebu.

Istu svotu uplatio je i Darko Koren iz Križevaca, Kreditna unija Marjan iz Splita, Veterinarska stanica d.d. iz Varaždina, te tvrtka Bat iz Čakovca kojoj je vlasnik Zlatko Đurkin, bivši rizničar Županijske organizacije HDZ-a Međimurje. I župan Goran Pauk uplatio je stranci 29 tisuća kuna.

Iz financijskog izvješća o utrošenim sredstvima za izbornu promidžbu vidljivo je da je HDZ najviše novca, ukupno 648.900,90 kuna, utrošio u 3. izbornoj jedinici. A potom u 2. izbornoj jedinici, 640.622,78 kuna. U 3. izbornoj jedinici najviše novca za izbornu promidžbu HDZ je uplatio tvrtki Mediaritam iz Krapine. Ukupno 139.875,00 kuna. To je ujedno najviši pojedinačni iznos koji je HDZ uplatio nekoj tvrtki za promidžbu u svim izbornim jedinicama.