KONAČNI REZULTAT VELIKE ANKETE U SVIH 10 JEDINICA Hrvatska raste u prednosti pred Domoljubnom koalicijom, ali nedovoljnoj da sama formira vlast

Jutarnji.hr Ankete, Političke analize
Izvor: CROPIX

U Dnevniku Nove TV, u sklopu istraživanja koje je za Novu TV provela agencija Ipsos,  u četvrtak su objavljena promišljanja birača u 1. (obuhvaća sjeverozapadni dio Zagrebačke županije te dio centra i zapada Grada Zagreba) te 2. (obuhvaća istočni dio Zagrebačke županije, Koprivničko-križevačku županiju, Bjelovarsko-bilogorsku županiju i istočni dio Grada Zagreba) izbornoj jedinici.

U prvoj jedinici Domoljubna koalicija osvojila bi 24,40 % glasova, koalicija Hrvatska raste 36,67 % glasova, Most nezavisnih lista 14,81 % glasova, a koalicija Bandić Milan 365 i drugi 9,72% glasova. Govoreći u mandatima, te brojke znače sigurna četiri mandata za Domoljubnu koaliciju, 7 mandata za koaliciju Hrvatska raste od kojih je 6 sigurno, dva sigurna mandata za Most i jedan siguran mandat za koaliciju Bandić Milan 365 i drugi.

Ako se koalicija Hrvatska raste ne izbori za jedan manje izvjestan mandat, za njega se mogu izboriti Domoljubna koalicija, koja bi time dobila pet mandata, ili Most koji bi onda imao tri mandata, ili koalicija Bandić Milan 365 i drugi za koju bi to bio drugi mandat odnosno ORaH koji bi dobio time jedan mandat.

U drugoj izbornoj jedinici Hrvatska raste osvaja 34,06% glasova, Domoljubna koalicija s 33,21%, Most 7,26 %, Živi zid 8,02%,a Bandićeva koalicija 6,31% glasova.

Preračunato u mandate, Hrvatska raste osvaja šest, Domoljubna koalicija pet mandata, a po jedan siguran mandat osvajaju Most, Živi zid i koalicija Milana Bandića. Na rubu osvajanja jednog mandata je i ORaH, koji bi ga u slučaju prelaska izbornog praga preoteo SDP-ovom bloku. I Domoljubna koalicija ima šansu preoteti taj mandat.

Veliko terensko predizborno istraživanje na 10 izbornih jedinica za Novu TV provela je agencija Ipsos od 22.10.–2.11.2015, a istraživanje je provedeno metodom lice u lice na reprezentativnom uzorku od oko 400 građana za svaku izbornu jedinicu.

Nakon svih deset izbornih jedinica, konačni skor ide blago u korist SDP-ovog bloka. Koalicija Hrvatska raste osvaja 60 mandata, dok Domoljubna koalicija osvaja njih 57. Most nezavisnih lista ima ukupno 12 zastupnika, po tri mandata imaju Milan Bandić, IDS i Živi zid, dok dva mandata osvaja HDSSB.

 

Raspored mandata po istraživanju Ipsosa:

     

    Za usporedbu, u prvoj izbornoj jedinici prema anketi agencije Promocija plus za RTL, koja je nedavno provedena na uzorku od tisuću građana u svakoj izbornoj jedinici, SDP-ova koalicija dobiva šest zastupničkih mandata (šest je fiksnih, a imaju šanse dobiti i sedmi), dok HDZ-ova Domoljubna koalicija osvaja pet mandata (tih pet im je fiksno, ali imaju šansu i za šesti). Most osvaja jedan mandat (ali imaju šansu i za drugi mandat), kao i stranka Bandić Milan 365 (i on može na kraju proći s dva zastupnika u Saboru). OrAH-u Mirele Holy također ide jedan mandat, ali ga može i izgubiti. Šanse da na kraju ipak prijeđe izborni prag ima i Živi zid.

    U drugoj izbornoj jedinici Domoljubna koalicija osvaja šest mandata (imaju šanse i za sedmi), SDP-ova koalicija Hrvatska raste također šest mandata, a po jedan ide Mostu i stranci Milana Bandića, s tim da se Bandićev mandat može preliti HDZ-u, a šanse za ulazak u Sabor još su otvorene i Živom zidu.

     

    Raspored mandata po istraživanju Promocije plus: