KONAČNI REZULTAT VELIKOG ISTRAŽIVANJA Pobjednik izbora bit će neizvjestan do samoga kraja, evo tko osvaja koliko mandata!

Ivanka Toma Političke analize, Vijesti
Izvor: Cropix

logo-izbori

Rezultati velikog istraživanja agencije Promocija plus provedeni u svih deset izbornih jedinica potvrđuju da će rezultati predstojećih parlamentarnih izbora biti neizvjesni do samoga kraja.
U zadnjoj obrađenoj izbornoj jedinici, I. koja obuhvaća središnji dio Grada Zagreba i Zagrebačku županiju, rezultati su bolji za SDP-ovu koaliciju Hrvatska raste, ali ipak manji od njihovih očekivanja. Prema anketi koja je provedena 20. i 21. listopada za RTL televiziju, SDP-ova koalicija dobiva šest zastupničkih mandata (šest je fiksnih, a imaju šanse dobiti i sedmi), dok HDZ-ova Domoljubna koalicija osvaja pet mandata (tih pet im je fiksno, ali imaju šansu i za šesti). Iz te izborne jedinice jednog zastupnika u Sabor bi regrutirao i Most (ali imaju šansu i za drugi mandat), a jednog stranka Bandić Milan 365 (i on može na kraju proći s dva zastupnika u Saboru).

Postotak glasova koji prema istraživanju ide OrAH-u Mirele Holy govori da i ona dobiva mandat, ali ga može i izgubiti. Šanse da na kraju ipak prijeđe izborni prag ima i Živi zid.

grafovi_lijevo2
Premda SDP-ov savez vodi, ovo su im najgori rezultati ikada ostvareni u I. izbornoj jedinici. Na prošlim je izborima Kukuriku koalicija u Zagrebu osvojila devet mandata, na izborima 2007. godine SDP ih je imao osam, a još jedan je za HNS osvojila Vesna Pusić. Na izborima 2003. godine stranke koje sada čine SDP-ovu koaliciju osvojile su osam mandata.
Ukupni rezultati
Kad se pogleda rezultate istraživanja u svih deset izbornih jedinica, proizlazi da će HDZ-ova koalicija biti relativni pobjednik izbora sa 63 zastupnika u Saboru, dok SDP-ova koalicija zaostaje tek za tri mandata i ima ih 60. Preostalih 17 zastupničkih fotelja rasporedit će se između HDSSB-a (osvaja tri mandata), koalicije IDS-PGS (tri mandata), Uspješne Hrvatske koja dobiva jedno mjesto u Saboru, Mosta nezavisnih lista koji bi osvojio pet mjesta, stranke Milana Bandića koja bi imala tri zastupnika, a po jednoga bi dobili Živi zid i OrAH. Uz ove podatke treba napomenuti da se još tri zastupnika biraju u XI. izbornoj jedinici, odnosno dijaspori gdje se SDP-ova koalicija uopće nije kandidirala. Kako je dijaspora tradicionalno sklona HDZ-u, realno je očekivati da će tamo dobiti tri zastupnika. Budući da će im konkurencija biti lista Milana Bandića, može se nagađati hoće li im on eventualno preoteti jedan mandat. Velik broj mandata, njih osam, pripada i zastupnicima nacionalnih manjina koji se tradicionalno priklanjaju izbornom pobjedniku. U situaciji kad su izborni rezultati neizvjesni, kakvi bi prema rezultatima istraživanja mogli biti ovi, manjine su u poziciji da presude tko će iduće četiri godine vladati Hrvatskom.

graf-desnoKliknite na infografiku za uvećani prikaz

Tko je poželjniji
Istraživanje agencije Promocija plus počelo je 3. listopada u IV. izbornoj jedinici i trajalo je do 21. listopada kada je zaključeno u I. Budući da je u tom razdoblju kampanja, premda neslužbena, bila već u punom jeku, ali i da je glavna politička tema izbjeglička kriza u vezi s kojom se situacija mijenja iz dana u dan, a i Vlada je mijenjala i korigirala svoje stavove, teško je zaključiti koliko ovi događaji utječu na raspoloženje birača i kakvi su trendovi. Ono što se konstantno potvrđuje jest da je kao kandidat za premijera predsjednik SDP-a Zoran Milanović daleko poželjniji od predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka. Svugdje je pravilo da obrazovaniji glasaju za lijevu opciju, manje obrazovani za desnu, da ljevica bolje prolazi u većim sredinama, a njihovi oponenti u manjima.

Ipak, rezultati istraživanja u I. izbornoj jedinici moraju se promatrati i u kontekstu činjenice da je SDP-ova koalicija u toj jedinici kandidirala svoje ključne ljude, a birači su s tim dobro upoznati već mjesecima. Na listi Hrvatska raste na prvome je mjestu predsjednik SDP-a Zoran Milanović koji i dalje konkurira za premijera, a odmah iza njega je predsjednica HNS-a Vesna Pusić. Slijedi ih predsjednik zagrebačke organizacije SDP-a Davor Bernardić, a potom glavni tajnik stranke Igor Dragovan. Nasuprot njima, na listi Domoljubne koalicije prvi je HDZ-ov Željko Reiner, zatim Davorin Mlakar, a na trećoj je poziciji predsjednik HSLS-a Darinko Kosor.

premijerKliknite na infografiku za uvećani prikaz

Rezultati istraživanja u I. izbornoj je dinici ukazuju na to da je SDP zbog loše i turbulentne politike koju vodi u glavnom gradu nakon dugo vremena otvorio prostor za HDZ.

grafovi-crni
Prema anketi, SDP-ova koalicija u Zagrebu dobiva 31,4 posto birača, a HDZ-ova 26,3 posto. Most, koji će na kandidacijskoj listi u Zagrebu predvoditi bivši potpredsjednik HDZ-a Drago Prgomet, dobiva podršku 8,2 posto birača. Doda li se tome da Milanović kao kandidat za premijera uživa najmanju podršku upravo među biračima Mosta, onda je jasno da ljevica u Zagrebu ima sve manju podršku.

Centar grada
Evidentno je da se zagrebački SDP nije oporavio otkad je Milan Bandić izbačen iz stranke, no zanimljivo je da Bandić kao kandidat za parlament prolazi bitno lošije nego kao kandidat za gradonačelnika. Njegova je lista u I. jedinici dobila podršku 5,1 posto birača, dok je OrAH Mirele Holy dobio potporu 4,9 posto anketiranih birača.
Detalj iz istraživanja u I. izbornoj jedinici koji također ne ide u prilog SDP-u govori da HDZ-ova koalicija prolazi bolje od SDP-ove čim se izađe iz centra grada.