MILANOVIĆ ‘BOCNUO’ KARAMARKA ‘Meni je čak i žao kad netko nije u stanju napraviti plan, a da ga ne prepiše iz Prnjavora’

Hina Vijesti
Izvor: Bruno Konjević / CROPIX

Premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović izjavio je u ponedjeljak da je njegova koalicija spremna za izbore, a što se njega tiče, izbori mogu biti i nakon vukovarske obljetnice, odnosno 22. studenog.

Milanović je prigodom posjeta petrinjskoj vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” na upit odgovara li mu raniji ili kasniji termin izbora novinarima odgovorio kako mu sve odgovara.

HDZ-u odgovara raniji termin izbora

Procijenio je da HDZ-u odgovara raniji termin izbora, pa se zato malo i žure, jer gube prednost koju su imali. Stižemo ih i stići ćemo ih, uvjeren je Milanović i ističe kako mu je svejedno kada će izbori biti, samo da budu u okviru zakona, što je rekao i predsjednici Republike.

“Ne očekujem da će se nešto bitno promijeniti kad saznamo da su izbori 8. ili 15. studenoga. Pokazat ćemo ljudima što smo napravili, tehnička smo Vlada, ali ne otvaramo gradilišta nepostojećih mostova i projekata za koje nema novaca. Sve je završeno ili će to biti jer su novci osigurani i to je sve čist račun”, poručio je Milanović.

Na upit kakvu kampanju očekuje, Milanović kaže kako je njihova kampanja – Hrvatska raste i nema povratka na staro.

“Nedopustivo je da se vratimo tamo gdje smo bili, da oni koji su željeli zgrabiti plijen ponovno dođu na vlast, jer to su isti ljudi. Žao mi je kad netko nije u stanju napraviti plan i program, a da ga ne prepiše iz Prnjavora”, kazao je.

Najavio je da njegova koalicija ovih dana namjerava predstaviti svoj program u kojem se puno govori o učinjenom u protekle četiri godine. Istodobno se borimo s ogromnim očekivanjima ljudi, kazao je Milanović dodajući kako je u mandatu njegove Vlade bilo pogrešaka, ali i puno više dobroga.

“Mi nismo Prnjavor”

“Mi nismo Prnjavor, neka se nitko ne uvrijedi, mi ne slavimo cajke, mi ih suzbijamo i to će biti dio našeg programa”, rekao je Milanović.

Upitan za komentar ostavke predsjednika školskog sindikata Preporod Željka Stipića, s obzirom da je rekao da je štrajk u obrazovanju bio radi očuvanja sindikalnih fotelja, Milanović je rekao kako mu je žao što je do svega toga došlo. Ponovio je kako Vlada u ovom trenutku ne može preuzeti nikakve financijske obaveze, jer to smatra nemoralnim.

Jedino možemo obećati da ćemo o tome ozbiljno razgovarati nakon izbora, ako BDP uzastopno raste dva kvartala, kao što se očekuje, onda ćemo vidjeti koliko ljude možemo više platiti, rekao je Milanović.

Bez toga je zahtjev za povećanjem plaća besmislena ucjena, ocijenio je dodavši kako nikad nije tvrdio da sindikati rade za HDZ. “I HDZ-u su to radili i to je pogrešno. Druga je stvar što reagiram na jedan, a HDZ-ove glavešine na drugi način, zato smo i dospjeli kamo smo dospjeli”, kazao je Milanović.

Ne znam zašto je Stipić dao ostavku i zašto su se doveli u nepotrebnu situaciju. Zašto se mjesec dana prije izbora kreće u štrajk, vjerovatno su mislili da trebaju reagirati zbog gospodarskog rasta jer su godinu dana bili neaktivni i čekali. Neka se strpe još malo, par mjeseci, poručio je Milanović.

Novi kapaciteti u petrinjskoj vojarni

Premijer je nakon obilaska novoizgrađenih smještajnih kapaciteta u petrinjskoj vojarni izjavio kako je dobro vidjeti da se novac poreznih obveznika troši u visoke standarde Hrvatske vojske (HV).

“HV ovih dana ima vježbu integriranih morskih i zračnih snaga, jer je Hrvatska jedina od manjih zemalja u regiji koja ima sposobnost djelovanja zrakoplovstva i mornarice. Danas smo imali vježbu sa sredstvima koja su obnovili hrvatski stručnjaci, iako su već bila za otpis i tu su ušteđena znatna sredstva”, rekao je.

HV je manja po brojnosti, ali puno učinkovitija od bivše jugoslavenske vojske koja je bila regrutna, a ovo su profesionalci. Oni ne rade policijske poslove nego čuvaju živote, to je njihov posao i ne treba ih gurati tamo gdje im nije posao jer za to nisu obučavani, rekao je Milanović nakon obilaska smještajnih objekata.