‘NE PODUPIRITE ORaH, TO JE RASIPANJE GLASOVA’ Bivši članovi pozvali na bojkot stranke

Hina Vijesti
Izvor: Goran Mehkek/CROPIX

Nekoliko bivših članova i dužnosnika OraH-a uputilo je u petak otvoreno pismo simpatizerima te stranke u kojem tumače kako bi izborna potpora OraH-u bila rasipanje glasova.

“Hrvatska se nalazi pred parlamentarnim izborima. Mi kao članovi i bivši članovi ORaH-a, pobornici ideje održivog razvoja, smatramo nužnim pozvati članove ORaH-a kao i sve građane da razmisle savjesno i odgovorno kome će dati svoj glas na predstojećim parlamentarnim izborima. Osvajanje par postotaka glasova od strane ORaH-a rezultirati će propadanjem tih glasova, te bi moglo imati značajan utjecaj na formiranje buduće Vlade. Ovi bi glasovi mogli odrediti hoćemo li nakon izbora živjeti u autoritarnom društvu”, stoji u pismu koje su potpisali bivši članovi.

To su prvi predsjednik osječkog OraH-a Darko Balaš, bivši predsjednik stranačkog programskog foruma u Rijeci Igor Kegalj, predsjednica GO Križevci u ostavci Lidija Kerin, bivši predsjednik Središnjeg programskog foruma Vladimir Lay, bivši potpredsjednik Istočne regije OraH-a Jadranko Lovaković, autor stranačke politike nacionalne sigurnosti Zvonimir Mahečić i bivši član predsjedništva stranke Milan Rodić.

U pismu tvde kako je društvena klima takva da se svi koji drugačije misle trebaju bojati sutrašnjice. “Predsjednik HDZ-a i njegova uzdanica na dužnosti Predsjednice RH zasipaju nas prijetnjama. Na tapeti su autonomija kulturnih institucija, malo preostalih medija s donekle nezavisnom uređivačkom politikom, udruge civilnog društva i promjene Ustava koje bi okamenile status pojedinih povlaštenih društvenih skupina i onemogućile bi kakvu raspravu o pojedinim temama. Uz sve to slušamo prijetnje o ‘satiranju’ protivnika koje na vrlo opak način korespondiraju sa paradiranjem crnokošuljaša po ulicama”, kažu potpisnici.

Čelnicu OraH-a Mirelu Holy prozivaju da je nizom pogrešnih poteza, od podrške predsjedničkoj kandidaturi Ive Josipovića do angažiranja saborskih zastupnika koji su ostali bez stranke te “estradizacijom stranke i elitizmom” , istopila početnu podršku 17 posto građana, koji su OraH doživljavali kao “alternativu promašenoj i štetnoj bipolarnosti našeg političkog sustava”.

“Političku katastrofu desničarskog predznaka predstavljaju i stranački stavovi o manjinskoj politici kao i stavovi vrha stranke o problemu izbjeglica. ORaH tako zastupa gotovo u dlaku iste stavove poput pojedinih pravaških stranaka”, tvrde potpisnici otvorenog pisma, koji očekuju da će birači na izborima kazniti OraH zbog takvih lutanja.

Holy prozivaju i za autoritarno vođenje stranke, tvrdeći da osobno u potpunosti određuje sve politike i javne istupe.

“Sve to na kraju jasno i nedvosmisleno ukazuje da bi se vodstvo ORaH-a samo igralo politike kad mu to odgovara te manipuliralo članstvom i građanima u svrhu ostvarenja isključivo osobnog interesa”, zaključuju.