NOVA TV OBJAVILA NOVO ISTRAŽIVANJE Nakon obrađenih osam jedinica, razlika između najvećih koalicija minimalna, MOST u velikom uzletu

Jutarnji.hr Ankete, Vijesti
Izvor: CROPIX

Velika predizborna anketa koju je agencija Ipsos Puls provela za Dnevnik Nove TV na uzorku od oko 400 građana u svakoj izbornoj jedinici i dalje pokazuje da će rezultat izbora biti neizvjestan.

U srijedu su objavljeni rezultati za 5., 6. i 7. izbornu jedinicu, u kojima bi Domoljubna koalicija osvojila 19 mandata, koalicija Hrvatska raste 17 mandata. Dobar rezultat bilježi Most nezavisnih listi koji bi osvojio 4 mandata, dok bi po jedan mandat pripao Živom zidu i koaliciji Milan Bandić 365.

U petoj izbornoj jedinici Domoljubna koalicija osvojila bi 40,81 % glasova, koalicija Hrvatska raste osvojila bi 34,58 % glasova, a Most nezavisnih listi 7,97 % glasova. Govoreći u mandatima, te brojke znače sigurnih 7 mandata za Domoljubnu koaliciju, 6 mandata za koaliciju Hrvatska raste od kojih je 5 sigurno, te jedan siguran mandat za Most nezavisnih listi. Ako se koalicija Hrvatska raste ne izbori za jedan manje izvjestan mandat, za njega se mogu izboriti Živi zid i HDSSB koji bi time imali po jedan mandat ili pak Domoljubna koalicija koja bi time dobila osam mandata.

U šestoj izbornoj jedinici Domoljubna koalicija osvojila bi 35,23 % glasova, koalicija Hrvatska raste osvojila bi 30,35% glasova. U mandatima to znači šest mandata za Domoljubnu koaliciju, od čega je pet sigurnih i pet sigurnih mandata za koaliciju Hrvatska raste.  Po jedan siguran mandat u šestoj izbornoj jedinici imali bi Most nezavisnih listi s 11,35 % potpore te koalicija Bandić Milan 365 s 8,22% glasova. Jedan mandat, ali nipošto siguran, osvojio bi Živi zid s 6,28 % potpore birača.

U sedmoj izbornoj jedinici Domoljubna koalicija osvojila bi 36,79 %glasova, zatim koalicija Hrvatska raste 35,16 % glasova, a Most nezavisnih listi 11,03 % glasova. U mandatima, te brojke znače 6 mandata za Domoljubnu koaliciju te 6 mandata za koaliciju Hrvatska raste i 2 mandata za Most nezavisnih listi. Mandati su u slučaju Domoljubne koalicije sigurni, dok u slučaju koalicije Hrvatska raste od navedenih 6 mandata, 5 se može smatrati sigurnim, dok od 2 mandata za Most nezavisnih listi jedan se može smatrati sigurnim.

Nakon rezultata u ove tri izborne jedinice te u pet jedinica za koje su rezultati objavljeni u ponedjeljak i utorak, u Hrvatskom bi saboru koalicija Domoljubna koalicija imala 48 mandata, Hrvatska raste 47 mandata, MOST 9, IDS 3, HDSSB i Živi zid po 2, a koalicija Milana Bandića 1 mandat.

Za usporedbu, prema anketi agencije Promocija plus za RTL, koja je nedavno provedena na uzorku od tisuću građana u svakoj izbornoj jedinici, u petoj izbornoj jedinici (Brodsko-posavska, Požeško-slavonska i Vukovarsko-srijemska županija) Domoljubna koalicija osvaja osam mandata, Hrvatska raste pet, a HDSSB jedan mandat. No, u V. izbornoj jedinici SDP-ova koalicija ima četiri fiksna mandata, dok se peti može preliti HDSSB-u.

U šestoj izbornoj jedinici Domoljubna koalicija osvaja šest mandata, jednako kao i koalicija Hrvatska raste – po jedan mandat osvojili bi Most nezavisnih lista i koalicija Milan Bandić 365. Prema Promociji plus, granične mandate imaju MOST i stranka Milana Bandića. Moguće je, međutim, da HDZ dobije još jedan mandat, da SDP jedan izgubi, da Most dobije dva, da Bandić ipak ne osvoji mandat, ali da to uspije Živom zidu

U sedmoj izbornoj jedinici HDZ-ova koalicija dobiva šest mandata, SDP-ova također šest, a po jedan ide Mostu i Živom zidu. Moguće je, međutim, da Domoljubna koalicija dobije još jedan mandat, kao i da on ode Mostu, a na račun Živog zida koji može ostati bez zastupnika

Prema Promociji plus, u tih istih osam izbornih jedinica Domoljubna koalicija osvaja 51 fiksni, a Hrvatske raste 46 fiksnih mandata.