POZNAT TROŠAK ZA IZBORNU KAMPANJU: SDP u mjesec dana platio Braunu 800 tisuća kuna

Goran Penić Vijesti
Izvor: Luka Gerlanc / CROPIX

Alexu Braunu, starijem potpredsjedniku američke tvrtke za politički marketing Penn, Schoen & Berland (PSB) kojeg je SDP angažirao od početka ove godine kako bi im podigao rejting, u listopadu je za troškove predizborne kampanje isplaćeno nešto više od 800.000 kuna bez PDV-a.
Vidljivo je to iz izvješća o troškovima izborne promidžbe i donacijama koje je SDP objavio na svojoj web-stranici. Tvrtki Penn, Schoen & Berland SDP je za razdoblje od 1. listopada do 28. listopada za svaku izbornu jedinicu platio 83.712 kuna, a za svih deset izbornih jedinica 837.127 kuna. Račun je izdan 1. listopada na tvrtku PSB, s adresom 1st Giles High Street, London.
Iako SDP od javnosti skriva točan iznos koji su namijenili Braunu, iz ovoga bi se moglo zaključiti da je mjesečni trošak njegovih usluga oko 830.000 kuna, što bi značilo da je stranka njegov angažman od početka godine do danas platila nešto više od 8,3 milijuna kuna bez PDV-a. Iz SDP-a to demantiraju.
– Ovaj iznos odnosi se samo na usluge pripreme i provedbe predizborne kampanje, a ne na ukupan trošak konzultantskih usluga PSB-a – pojašnjavaju nam u SDP-u.
Za usluge dizajna i vizualne komunikacije SDP je i poznatom dvojcu Bruketa i Žinić u listopadu isplatio nešto više od 700.000 kuna, a najveći iznos išao je za oglašavanje na tri nacionalne televizije. Ukupno su na izbornu promidžbu i kampanju potrošili oko 10 milijuna kuna, što je pet milijuna kuna manje od dopuštenog iznosa, no kampanja još traje.
Alex Braun poznati je politički konzultant koji je radio u kampanjama Tonyja Blaira i Hillary Clinton, a ove je godine dobio nagradu struke za uspješno lansiranje potpuno nove češke stranke ANO, koja je postigla respektabilan rezultat na izborima u Češkoj i postala dio vladajuće koalicije.