PUSIĆ ‘Izborni poraz ne dolazi u obzir. Hrvatska raste po brojnim projekcijama’

Nikola Patković Vijesti
Izvor: Vlado Kos / Cropix

OSIJEK – Predsjednica HNS-a Vesna Pusić izjavila je na posljednjem predizbornom skupu koalicije Hrvatska raste u Osijeku kako je uvjerena da u njihova koalicija neće izgubiti u nedjelju.

– Izborni poraz ne dolazi u obzir – kazala je Pusić, odgovarajući na novinarsko pitanje, hoće li eventualni izborni poraz ubrzati njezinu odluku da napusti čelno mjesto u stranci.

– Ta odluka nema veze sa rezultatom izbora, jer je to naša statutarna odredba da na izborni stranački sabor idemo unutar šest mjeseci nakon parlamentarnih izbora. Ja se neću kandidirati, što ne znači da ću otići iz politike ili stranke – najavila je Pusić, koja je izrazila zadovoljstvo odrađenom kampanjom, koju su, kako je kazala, vodili „temeljem knjižice s ocjenama, rezultata našeg rada i projekcije za sljedeće četiri godine, ali i svjetonazorski, što nam je također jako važno.“ Dodala je i da je „Slavonija mjera uspjeha Hrvatske.“

– Kada se na uspješnoj poljoprivredi utemelji rast onda zaista znači da nema povratka na staro. Imamo pet temeljnih orijentira za novi mandat. Iz dosadašnjeg iskustva znam da je važno sve velike promjene osmisliti u prvih šest mjeseci, a započeti u prvoj godini. Efikasnija država, manji birokratski aparat, blisko povezivanje gospodarstva i obrazovanja, energetika i zaštita okoliša kao dvije ključne i važne industrije, ljudska i građanska prava za koja sam mislila da u ovim godinama neće biti tema, na žalost jest, jer imamo zastrašivanja, isključivanja… i konačno ujednačen razvoj. No, ničega toga nema ako nema gospodarskog rasta. Prvi mandat je bio izvlačenje Hrvatske ispod vode, a sada rastemo po brojnim projekcijama – zaključila je Pusić, koju su iznenadili efekti uvođenja preferencijalnog glasanja, koje je „kod svih partnera razvilo zdravu, natjecateljsku atmosferu što je apsolutni plus za opći uspjeh.“ Ponovila je da će poslije izbora koalirati s IDS-om, dok će za ostale vidjeti ovisno o tome tko će i s koliko mandata proći, ali i da među njima neće biti HDSSB-a, o kojem je njezin stav od ranije poznat.

– O HDSSB-u je manje poznat, o Branimiru Glavašu je sasvim poznat. HDSSB-u želim da se jednog dana razviju, iako sam mislila da su to već napravili, u jednu modernu regionalnu stranku. Ali, s Glavašem na prvom mjestu to nije moguće – poručila je Pusić.