SDP NA PLAKATIMA: Stvaramo 500 novih radnih mjesta tjedno; STVARNI PODACI: U njihovom mandatu u prosjeku se gubilo 207 mjesta tjedno…

Kristina Turčin Političke analize, Vijesti, Zaposlenost
Izvor: Darko Tomas/CROPIX

Stvaramo 500 radnih mjesta svaki tjedan, poručuje nam SDP sa svojih predizbornih plakata, iako jednostavna računica – usporedba broja zaposlenih početkom i krajem mandata ove Vlade – nedvojbeno pokazuje da je koalicija na čelu sa SDP-om od kolovoza 2012. do kolovoza 2015. izgubila 32.230 radnih mjesta, odnosno njih 207 tjedno.
– Poruka s našeg plakata ne odnosi se na cijeli naš mandat, nego na prvih sedam mjeseci ove godine u odnosu na lani, a ne na početak mandata. Podaci pokazuju da smo u tom razdoblju tjedno zapošljavali 500 osoba više nego u istom periodu 2014. Naš je cilj tim tempom zapošljavati i u narednom razdoblju, tijekom cijelog sljedećeg mandata. Na taj bismo način stopu zaposlenosti digli sa sadašnjih 59,2 posto na 66,2 posto – kaže ministar rada Mirando Mrsić. Time bi se na kraju novog četverogodišnjeg mandata SDP-a Hrvatska po zaposlenosti vratila na razinu iz 2009. – na razinu koju stručnjaci ne očekuju još 15-ak godina.
Stvarni podaci
Ovaj SDP-ov izračun pokazuje sve mogućnosti koje pruža statistika: odaberemo li dobre kriterije, statistika nam može podržati gotovo svaku tezu – iako, ma koju matematiku koristili, nismo uspjeli doći do 500 radnih mjesta tjedno. Stvarni je podatak još veći – SDP je u prvih sedam mjeseci ove godine stvarao 573 nova radna mjesta tjedno, a u prvih šest mjeseci ove godine njih čak 631! Uz takav statistički tempo (to se, naravno, nije događalo na tjednoj bazi, jer je prva dva mjeseca ove godine zaposlenost i dalje bila u padu), broj zaposlenih u godinu dana uspio je povećati tek za 0,9 posto.
SDP je kao početni mjesec svojeg izaračuna uzeo podatak Hrvatskog mirovinskog zavoda o broju osoba koje su plaćale mirovinsko osiguranje u siječnju ove godine – mjesecu u kojem je zaposlenost u Hrvatskoj pala na rekordno nisku razinu, najnižu u posljednjih 15-ak godina. U siječnju ove godine, prema podacima HZMO-a, radilo je 1,387.337 ljudi, njih 67.000 manje nego u siječnju 2012., kad je na vlast stupila Vlada Kukuriku koalicije. Stručnjaci su se složili da zaposlenost može padati do jedne razine – tad se mora zaustaviti i početi blago rasti ili barem stagnirati. Siječanj je bio taj trenutak, a SDP ga je uzeo kao polaznu točku svojeg predizbornog izračuna.
‘Preokretanje trenda’
Kao krajnji mjesec SDP-ova izračuna uzet je srpanj, mjesec u kojem, zbog turističke sezone, radi najviše ljudi. Iako ih je ovog srpnja radilo 35.000 manje nego 2012., zbog činjenice da ih je ove godine u jeku sezone zaposleno više nego lanjske godine, a da je startna pozija (siječanj) bio bitno niži nego inače, došlo se do ovakve matematičke konstrukcije. Zaposlenost će u rujnu i, osobitio, listopadu – po završetku turističke sezone – ponovno ozbiljno pasti.
– Mi smo zemlju preuzeli u najžešćoj krizi i nedvojbeno je da smo na početku gubili radna mjesta, ali uspjeli smo tijekom svojeg mandata preokrenuti trend. To je naš uspjeh i to je naša poruka – kaže Mrsić.