TKO POBJEĐUJE NA SJEVERU ZEMLJE I U ISTRI? Donosimo rezultate velikog istraživanja provedenog u 3. i 8. izbornoj jedinici

Ivanka Toma Vijesti
Izvor: CROPIX

rtl

Najnoviji rezultati istraživanja agencije Promocija plus provedeni za RTL Televiziju u razdoblju od 11. do 15. listopada u III. i VIII. izbornoj jedinici potvrđuju teze da će ishod parlamentarnih izbora biti neizvjestan, a onome tko osvoji vlast pobjeda tijesna.

Uz mogućnost standardne greške uzorka od 3,1 posto, istraživanje je pokazalo da u III. izbornoj jedinici (Krapinsko-zagorska, Međimurska i Varaždinska županija) izbore dobiva SDP-ova koalicija s osam mandata (od toga je sedam fiksnih), HDZ-ova Domoljubna koalicija pet mandata (četiri su fiksna), a jedan mandat Reformisti Radimira Čačića. Šanse da prijeđu prag i uzmu po mandat HDZ-ovou i SDP-ovu bloku imaju Živi zid i Most.

izbori slika 1

U VIII. izbornoj jedinici (Istarska i Primorsko-goranska županija) najviše mandata osvaja SDP-ova koalicija Hrvatska raste – osam (od čega je sedam fiksno), tri dobiva Domoljubna koalicija i tri IDS-PGS (s tim da su im dva mandata sigurna). Šanse za ulazak u Sabor (i to na račun SDP-a i IDS-a) imaju Most i stranka Milana Bandića.

izbori slika 2

Ukupni rezultat u do sada šest istraženih izbornih jedinica (IV., V., IX., X., III. i VIII.) pokazuju da od 84 saborska mandata njih 40 ide HDZ-ovoj koaliciji, 36 osvaja SDP-ova, po tri mandata idu HDSSB-u i koaliciji IDS-PGS, i po jedan Čačićevoj Uspješnoj Hrvatskoj i Mostu. Na prošlim izborima u tih šest jedinica Kukuriku koalicija je osvojila 45 mandata (šest više nego po sadašnjim anketama ako se uzme u obzir da sada nisu u koaliciji s IDS-om), HDZ samo 28 (uz napomenu da su na prošle izbore išli sami, a sada u koaliciji osam stranaka), Laburisti dva mandata, HDSSB šest, lista Ivana Grubišića dva i Ruža Tomašić jedan.

izbori slika 3

III. izborna jedinica

Istraživanje Promocije plus pokazuje da će na ovim izborima koalicija koju je formirao Tomislav Karamarko uzeti gotovo sve glasove desnih birača, uključujući i HDSSB-ove kojemu se broj osvojenih mandata po istraživanju Promocije plus prepolovio. Podatak koji je već konstanta, a potvrdio se i u III. i VIII. izbornoj jedinici, da od 10 do više od 20 posto birača koji će glasati za Domoljubnu koaliciju ne žele Karamarka za premijera, a u prosjeku oko 4 posto njih bi za premijera biralo Zorana Milanovića, ukazuje da je Karamarko dobro profitirao uključivanjem na svoju listu umjerenijih stranaka, HSS-a i HSLS-a.

izbori slika 4

VIII. izborna jedinica

Istraživanje provedeno u III. i VIII. izbornoj jedinici govore i o bitno različitom raspoloženju birača u pojedinim regijama. Za razliku od istočne i južne Hrvatske koja je gotovo pa dvobojna, u sjeverozapadnoj Hrvatskoj i manje stranke imaju šansu. Uz Čačića koji ima siguran mandat, u III. jedinici ulaznicu za Sabor mogao bi još dobiti Živi zid, Most, te ORaH. Tome treba dodati i visoki postotak od 26,4 ispitanika koji sigurno neće izaći na izbore.

izbori slika 5Broj mandata dvije najveće koalicije nakon šest obrađenih izbornih jedinica

 

Zanimljivost istraživanja u III. izbornoj jedinici jest i da će HDZ-ova koalicija najviše glasova dobiti u Krapinsko-zagorskoj županiji iz koje dolazi prvi na listi SDP-ove koalicije, ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić. Ispitivanje preferencija birača za premijera u odnosu na izbor liste u III., kao i u VIII. jedinici pokazuje da birači manjih stranaka koje bi mogle ući u Sabor, dakle Živog zida, Mosta, stranke Milana Bandića i ORaH-a, ne žele Tomislava Karamarka za premijera, već se u znatnom postotku odlučuju za Zorana Milanovića. Čak 54 posto Bandićevih birača izabralo bi Milanovića za premijera. Za Karamarka bi se odlučilo 9,1 posto Bandićevih glasača u III. jedinici, a u VIII. niti jedan. U Rijeci i Istri bi Karamarka za premijera izabralo 4 posto birača Živog zida, a Milanovića 56 posto.

Kao i u prethodnim istraživanjima, i u ove dvije jedinice predsjednik SDP-a Milanović uvjerljivo vodi ispred Karamarka u izboru za premijera.