TKO POBJEĐUJE U LICI I DALMACIJI? Donosimo rezultate velikog istraživanja provedenog u 9. i 10. izbornoj jedinici

Ivanka Toma Vijesti
Izvor: Boris Kovačev / CROPIX

logo-izbori

Pokaže li se točnom teza ekspertnog tima Jutarnjeg lista temeljena na analizi podataka iz dosadašnjih izbora (koju možete pročitate OVDJE), da parlamentarne izbore dobivaju pobjednici u IV. i X. izbornoj jedinici, onda bi HDZ-ova Domoljubna koalicija mogla slaviti. Već smo objavili da po istraživanju agencije Promocija plus Domoljubna koalicija u IV. izbornoj jedinici dobiva 7 mandata (SDP-ova koalicija Hrvatska raste 5 mandata, a HDSSB 2), a novo istraživanje što ga je Promocija plus provela za RTL u razdoblju od 8. do 10. listopada u IX. i X. izbornoj jedinici također ide u prilog HDZ-ovu savezu.

U IX. jedinici (Ličko-senjska županija, sjeverni dio Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninska i Zadarska) 10 mandata osvojila bi Domoljubna koalicija (na prošlim izborima HDZ ih je osvojio 8), SDP-ova četiri (prije četiri godine 6), a nitko drugi ne prelazi prag. Međutim, HDZ-ov blok ima 9 fiksnih mandata, što znači da se jedno zastupničko mjesto može preliti SDP-u.

anketa111

U X. izbornoj jedinici (Dubrovačko-neretvanska i Splitsko-dalmatinska županija) HDZ-ova koalicija dobiva 7 zastupnika (prije četiri godine 5), SDP-ova 6 (kao i 2011.), a Most jednog. S tim da SDP-ov blok ima 5 fiksnih mandata, a šesti bi se mogao preliti Mostu.

anketa2222

IV. i X. izborna jedinica smatraju se presudnima zato što su birači u njima najskloniji promjeni političkog izbora. Na dosadašnjim izborima u njima su pobjeđivali i HDZ i SDP, a pobjeda u njima poklopila se s ukupnom izbornom pobjedom. No, specifičnost ovih izbora je potpuna bipolarizacija političke scene. Nadalje, na ovim izborima prvi put će građani imati mogućnost neposrednog izbora jednog zastupnika (preferencijalni glas) i nema nositelja lista. Zbog toga je posebno zanimljiv dio istraživanja agencije Promocija plus koji govori o preferenciji kandidata za premijera u odnosu na izbor liste.

anketa3333

IX. izborna jedinica

U IX. jedinici će se kao prvi na listi Domoljubne koalicije kandidirati predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, a tamo bi ga 83,6 posto birača koji će zaokružiti Domoljubnu koaliciju željelo za premijera, dok bi ih 3,2 posto radije izabralo Zorana Milanovića. S prvog mjesta na listi s Karamarkom će se na izborima suočiti SDP-ov ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.
Glavni SDP-ov adut u X. izbornoj jedinici bit će ministar financija Boris Lalovac, čije će ime biti prvo na listi. Na listi Domoljubne koalicije prvi bi trebao biti splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja. HDZ-ov izbor prve osobe na listi prati raspoloženje birača po županijama unutar izborne jedinice.

X. izborna jedinica

X. izborna jedinica

Naime, HDZ-ova koalicija najviše glasova osvaja u Splitsko-dalmatinskoj županiji (40,3 posto), a SDP-ova u Dubrovačko-neretvanskoj (30,3 posto), odakle i Mostu dolazi siguran mandat.
Istraživanje dalje pokazuje da je svugdje prisutan trend po kojemu dio birača koji će se opredijeliti za Domoljubnu koaliciju ne bi izabrao njenog čelnika Tomislava Karamarka. U X. jedinici za premijera bi ga htjelo tek 78 posto birača njegove koalicije, a 6,8 posto bi ih se odlučilo za Zorana Milanovića.

mandati111

Uzmu li se svi birači koji će u X. jedinici izaći na izbore, Milanović vodi jer bi ga za premijera biralo 36,8 posto, a Karamarka 33,3 posto. Kada bi se izravno biralo premijera, Karamarko bi profitirao jedino u IX. izbornoj jedinici, gdje ga podržava 44 posto birača, a Milanovića bi na čelu iduće Vlade željelo vidjeti 30,8 posto ispitanika.