TKO POBJEĐUJE U SLAVONIJI? Donosimo rezultate velike ankete provedene u dvjema važnim izbornim jedinicama

Ivanka Toma Ankete, Političke analize, Vijesti

logo-izboriDomoljubna koalicija okupljena oko HDZ-a izvjesni je pobjednik izbora u Slavoniji. Tako proizlazi iz rezultata istraživanja agencije Promocija plus provedenog za RTL televiziju u razdoblju od 3. do 7. listopada u IV. i V. izbornoj jedinici telefonskim intervjuom na uzorku od po 1000 ispitanika.

Bez korekcije prema standardnoj grešci uzorka (+/- 3,09 posto) Promocija plus je došla do rezultata da izborni prag u te dvije jedinice prolaze samo tri političke opcije: Domoljubna koalicija predvođena HDZ-om, koalicija Hrvatska raste koju okuplja SDP te HDSSB. U IV. jedinici (Osječko-baranjska i Virovitičko-podravska županija) Domoljubna koalicija dobiva sedam mandata (2011. HDZ je osvojio četiri), Hrvatska raste pet mandata (2011. Kukuriku koalicija osvojila je šest), a HDSSB dva (2011. osvojili su četiri), s tim da HDZ-ov savez ima 6 fiksnih (ili sigurnih) mandata, dok bi se sedmi mogao preliti HDSSB-u. grafika1-1

mandati-cetvrta-460

U V. izbornoj jedinici (Brodsko-posavska, Požeško-slavonska i Vukovarsko-srijemska županija) Domoljubna koalicija osvaja osam mandata (2011. HDZ je osvojio šest), Hrvatska raste pet (2011. Kukuriku koalicija osvojila je 6), a HDSSB jedan mandat (2011. osvojili su dva mandata). No, u V. izbornoj jedinici SDP-ova koalicija ima četiri fiksna mandata, dok se peti može preliti HDSSB-u.grafika1-2mandati-peta-460

Podignuta optužnica
Što će donijeti preferencijalno glasanje, nitko ne može predvidjeti, kao ni koliko će utjecaja imati osoba koja će biti prva na listi. Na ovim parlamentarnim izborima građani će prvi put moći izravno birati jednog kandidata, i prvi put nema nositelja lista, nego će svaka lista u svakoj izbornoj jedinici imati drugu osobu na čelu liste. Prema neslužbenim informacijama u IV. jedinici trebali bi se sučeliti glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić i glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan. Do sada su u ovoj jedinici pobjeđivale i lijeva i desna opcija. No, SDP je ostao bez aduta na prošlim izborima: Biljane Borzan – sada zastupnice u EP i bivše šefice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec protiv koje je podignuta optužnica.
U V. izbornoj jedinici nikada nije pobijedila politička opcija u kojoj je bio SDP, no na prošlim izborima su se približili HDZ-u. Ali, i tu je kadrovski devastiran nakon što je Željko Sabo, bivši gradonačelnik Vukovara, osuđen za političku korupciju. S čelnih mjesta na izbornim listama u V. jedinici bi se trebali sučeliti SDP-ov ministar branitelja Fred Matić i HDZ-ov Tomislav Čuljak.
Istraživanje Promocije plus osim projekcije raspoloženja birača u buduće saborske mandate otkriva niz drugih detalja o odnosu birača prema političkim strankama. Više o tome pročitejte OVDJE.