UGLEDNI PROFESOR ANALIZIRAO IH JE SVIH ŠEST, A MI VAS PITAMO: Tko je po vama najbolji hrvatski ministar financija dosad?

Jutarnji.hr Financijska sigurnost
Izvor: CROPIX

Sljedećeg ponedjeljka EPH organizira konferenciju pod naslovom Financijska sigurnost, na kojoj će profesor Ivo Bićanić biti jedan od uvodničara. U prošlom Globusu objavio je tekst u kojem analizira kako su hrvatski poslijeratni ministri financija propuštali prilike uvesti red u javne financije (a i na financijska tržišta). Tekst, u kojem je profesor Bićanić također karakterizirao njihove postupke, možete pročitati ovdje, a vi ih u nastavku možete i samostalno ocijeniti.

Pretpostavljamo da će ih mnogi, ali ne vi, poštovani čitatelju, ocjenjivati ideološki i prema opredjeljenju, a manje prema njihovim postupcima. Zato ovdje donosimo i neke naglaske iz Bićanićevog teksta. Već su notorne činjenice, ističe se u tekstu:

– da je država neefikasna (skupo proizvodi javna dobra),

– da se novac bez nadzora troši (ne po običajima dobrog domaćina i često nevidljivo),

– da je podijeljena rastrošno (broj općina i županija je neodrživ),

– da postoji više mjesta nerješivih gubitaka (zdravstvo i mirovinsko osiguranje te željeznice, a i autoputovi),

– da je izvor značajne i nekontrolirane korupcije (korupcija jedino može nastati na spoju netransparentnog državnog i privatnog) itd.

Na to što zna svaka ptica na grani dosadno je skretati pažnju. Bićanić, međutim, posebno upozorava na propuštene prilike: Kad se proračun nakon uvođenja PDV-a obilato napunio, Borislav Škegro nije iskoristio priliklu da stabilizira javne financije nego je stvorio dugotrajne obaveze. Mato Crkvenac nije iskoristio priliku novog početka koju je imala Račanova Vlada zamrzavanjem plaća. Tako su se ukorijenili loši običaji. Ivan Šuker nije iskoristio polet koji je stvorilo svjetsko okruženje. Martina Dalić – prema Bićaniću – bila je na dužnosti kratko, ali je improvizirala. Linić je izgubio politički, a Lalovac je “je jedini iskoristio svoju zlatnu šansu i uredio svoj kredit u švicarcima (i drugima, doduše). Lalovac, koji je do sada najbesprizorniji praktikant lošeg političkog ciklusa, ne može biti primjer za uvođenje brige za hrvatsku lisnicu i fiskalnog reda.”

Tko je bio dosad najbolji hrvatski ministar financija?