VELIKA ONLINE ANKETA Ulogirajte se na Facebook i glasujte za svog favorita na predstojećim parlamentarnim izborima

Jutarnji.hr Ankete
Izvor: iStock/sabor2015.hr

unnamedDok je ovih dana pažnja javnosti i medija usmjerena prema pitanjima koga izabrati u novi saziv Sabora, grupi znanstvenika ovo je idealna prilika za istraživanje širenja informacija kroz društvene mreže i matematičkih modela predviđanja izbora.

Stoga se pozivaju građani da posjete stranicu https://sabor2015.hr i odgovore na par pitanja.

Za to je dovoljno ulogirati se preko Facebooka i glasovati za svoju opciju za parlamentartne izbore 2015.

Cilj je utvrditi je li moguće koristiti online ankete za ovakva istraživanja i kako pritom putuju informacije kroz Facebook mrežu.

Važno je napomenuti kako će se, za razliku od drugih online anketa, ovdje dodatno matematički analizirati podaci i na osnovi svih prikupljenih odgovara korisnika pokušati razriješiti pristranost ankete. Na konačni rezultat utjecati će najviše najiskreniji odgovori korisnika, pa se time može u konačnici dobiti bitno drugačiji rezultat ankete od obične ukupne sume prikupljenih glasova.

U cilju zaštite privatnosti svakoga korisnika, ne pohranjuje se niti jedna informacija koja bi mogla omogućiti jedinstveno identificiranje o kojem se točno pojedincu radi. Važno je napomenuti i da je ovo istraživanje neovisno od bilo kojeg medija ili političke opcije i svi su pozvani širenje vijesti o ovom anketnom istraživanju.