VELIKI VODIČ KROZ GLASOVANJE NA IZBORIMA Zbog preferencijalnog glasa i zadnji na listi može ući u Sabor

Suzana Barilar Vijesti
Izvor: Robert Fajt/CROPIX

Na predstojećim izborima 8. studenoga birači će prvi put moći dati glas i jednom konkretnom kandidatu s liste.

Prvi put na izborima za Sabor imat ćemo preferencijalno glasovanje kakvo smo imali i na izborima za Europski parlament prošle godine u svibnju. Kod preferencijalnog glasovanja važno je voditi računa o nekoliko činjenica kako se ne bi dogodilo da glasački listić, zato što je neispravno popunjen, bude proglašen nevažećim ili da zbog nesnalaženja birača njihov glas ode opciji koju nisu željeli izabrati.

Bez isticanja

Najvažnije je znati da se glas može dati samo jednoj listi i samo jednom kandidatu, i to s iste liste. Može se glasati samo za listu ili samo za konkretnog kandidata.

Glasački listići će zbog preferencijalnog glasovanja biti znatno veći nego dosad na izborima za Sabor.

I to zato jer više neće na listiću biti samo pobrojane liste, dakle – nazivi političkih stranaka, koalicija ili nezavisnih i istaknuta samo imena njihovih nositelja, nego će na novom listiću biti navedeno svih 14 imena na svakoj od lista stranke ili koalicije. Konkretno, na listi SDP-ove ili HDZ-ove koalicije ispod njihova naziva bit će, od broja 1 do broja 14, navedena i imena svih njihovih kandidata u toj izbornoj jedinici. Niti jedno ime neće biti posebno istaknuto.

Jedan uvjet

Do sada su kandidati za Sabor bili po redu kako su bili pozicionirani na listi. Primjerice, ako je neka stranka osvojila pet mandata u 5. izbornoj jedinici, u Sabor je išlo prvih pet s njihove liste.
No, od ovih izbora i oni kandidati koji dobiju najveći broj tzv. preferencijalnih glasova mogu ući u Sabor pa makar bili posljednji, 14. na listi. Ali samo pod jednim uvjetom – moraju osvojiti najmanje 10 posto preferencijalnih glasova u odnosu na broj glasova koji je osvojila lista na kojoj se natječu.

Najviše glasova

I ubuduće će se prema redoslijedu na listi određivati tko će postati saborski zastupnik, ali će prednost pred njima imati kandidati koji su osvojili više od 10 posto preferencijalnih glasova.
Ako više kandidata osvoji više od 10 posto glasova, biraju se, naravno, redom oni koji imaju najviše takvih glasova. A ako ih više ima jednak broj glasova, odlučuje redoslijed na listi – prednost ima onaj višeplasirani.