DIP KONTRA HRT-a ‘Nismo zabranili izborno sučeljavanje na državnoj televiziji, već samo izrazili mišljenje’

Hina Vijesti
Izvor: Srđan Vrančić / CROPIX

Državno izborno povjerenstvo (DIP) priopćilo je u petak da ne postoji njegova odluka kojom se HRT-u na bilo koji način zabranjuje zakazano izborno sučeljavanje, već samo mišljenje DIP-a da ono nije u skladu s izbornim pravilima prema kojima se svim izbornim sudionicima mora pod jednakim i jasnim kriterijima omogućiti izborna promidžba na nacionalnoj televiziji.

 Time se DIP očitovao na izjave HRT-a koji je u četvrtak otkazao za petak najavljeno izborno sučeljavanje, navodeći kao razlog stajalište DIP-a, za kojeg na HRT-u smatraju da dovodi u pitanje samostalnog uredničkih odluka i neovisnost javnog servisa.

 DIP ističe da je odlučio upozoriti HRT da njegovo tumačenje Programskih pravila za praćenje izbora, na način da se sudionici sučeljavanja određuju temeljem arbitrarnih kriterija, može utjecati na stvaranje javnog mnijenja predstavljajući samo pojedine i na takav način izabrane sudionike, što nije u skladu s izbornim načelima.

 Također u DIP-u smatraju da izneseno mišljenje, a koje je doneseno radi zaštite prava izbornih sudionika u okviru njegovih nadležnosti, ne dovodi u pitanje samostalnost uređivačkih odluka ili neovisnost javnog servisa HRT-a, kako to tumači HRT.

 “HRT bi, kao nepristrani javni servis čija je zakonska uloga promicanje pluralizma mišljenja i stavova, trebao u izbornoj promidžbi ispuniti tu svoju ulogu primjenom jasnih, nedvosmislenih i objektivno utemeljenih kriterija jednakih za sve izborne sudionike, i to je ono na što Državno izborno povjerenstvo ukazuje u svom mišljenju”, ističu iz DIP-a.

 Etičko povjerenstvo je priopćilo da iznenadno otkazivanje predizbornog sučeljavanja predstavnika političkih stranaka na HRT zakazano za petak, predstavlja ne samo povredu Izbornog etičkog kodeksa i Pravila o postupanju elektroničkih medija s nacionalnom koncesijom tijekom izborne promidžbe, nego i oštećuje demokratski izborni postupak.

 HRT je kao razlog otkazivanja televizijskog sučeljavanja navela očitovanje DIP-a u kojemu stoji da je HRT-ovo ‘tumačenje kriterija odabira sudionika suviše arbitrarno’ te da bi se time ‘utjecalo na stvaranje javnoga mnijenja u korist nekih sudionika izbora’.

Hrvatska radiotelevizija poštuje tu odluku Državnoga izbornog povjerenstva, ali smatra da se njome dovela u pitanje samostalnost uredničkih odluka te zakonom i pravilima zajamčena neovisnost javnoga servisa, naveli su iz HRT-a.

Političke stranke koje nisu bile pozvane na sučeljavanje koje se trebalo održati na HRT-u, odlučile su u petak navečer u Hrvatskom novinarskom domu i održati vlastito sučeljavanje.